Staat uw vraag er niet tussen? 035-52 51 676 support@websteen.nl

Alt-teksten

Voor mensen met auditieve beperkingen is het essentieel om ondertiteling en alternatieve visuele informatie aan te bieden. Mensen met motorische beperkingen hebben baat bij toetsenbordnavigatie, terwijl voor mensen met cognitieve beperkingen duidelijke inhoud en eenvoudige taal van belang zijn.

Wat is een alt-tekst?

Alt-tekst staat voor alternatieve tekst. Als je het over een alternatieve tekst hebt, dan heb je het eigenlijk altijd over een tekst die je invult bij een afbeelding.

Waarom vullen we een alt-tekst in voor digitale toegankelijkheid?

Voor mensen met een visuele beperking is de alternatieve tekst essentieel. Screenreaders gebruiken de alt-tekst om de inhoud van de afbeelding te beschrijven, zodat gebruikers met een visuele beperking kunnen begrijpen wat er op de afbeelding staat. Het is daarom belangrijk om een duidelijke en nauwkeurige alt-tekst te gebruiken om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de benodigde informatie op je website.

Wanneer je een alt-tekst niet in moet vullen

In het geval van decoratieve afbeeldingen die geen betekenis of informatie toevoegen aan de inhoud van de pagina, is het niet nodig om een alt-tekst in te vullen. Een voorbeeld van een decoratieve afbeelding is bijvoorbeeld een achtergrondafbeelding die geen belangrijke informatie bevat en alleen wordt gebruikt om de esthetiek van de pagina te verbeteren.

Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen decoratieve afbeeldingen en afbeeldingen die wel belangrijke informatie bevatten. Als een afbeelding wel belangrijke informatie bevat, zoals een grafiek, tabel of afbeelding die de inhoud van de pagina ondersteunt, dan moet er een beschrijvende alt-tekst worden toegevoegd om de informatie toegankelijk te maken voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien.

Andere veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht?
Neem contact met ons op