Staat uw vraag er niet tussen? 035-52 51 676 support@websteen.nl

De WCAG webrichtlijnen? Wat zijn dat?

Sinds 1999 fungeren de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) als de wereldwijde norm voor digitale toegankelijkheid. Het World Wide Web Consortium (W3C) is verantwoordelijk voor het beheer van deze standaard, en periodiek wordt deze bijgewerkt.

In wezen is WCAG een verzameling eisen die betrekking hebben op het ontwerp, de ontwikkeling en het onderhoud van websites en apps. Deze eisen zijn het resultaat van uitgebreid internationaal onderzoek, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de input van personen met beperkingen. Het streven is om de eisen in WCAG relevant te maken voor een zo breed mogelijk scala aan mensen, ongeacht de aard van hun beperkingen.

Door de richtlijnen van WCAG te volgen, ben je verzekerd dat je website of app in de basis toegankelijk is voor een divers publiek. Het is echter ook van belang om aandacht te besteden aan de begrijpelijkheid van teksten, de gebruikerservaring en de gebruiksvriendelijkheid.

3 niveaus

WCAG is opgebouwd in drie niveaus, A, AA en AAA. Eisen op niveau A vormen de minimale standaard voor toegankelijkheid, terwijl overheidsorganisaties verplicht zijn om te voldoen aan de eisen op niveau A én AA. Dit omvat in totaal 50 eisen, op het moment van schrijven, die in de norm als succescriteria worden benoemd.

Versies van WCAG

In 1999 kwam WCAG versie 1.0 uit. In 2008 verscheen versie 2.0 en in 2018 verscheen de laatste en huidige versie, namelijk WCAG 2.1

Andere veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht?
Neem contact met ons op